Τι θα μπορούσε να σημαίνει η νίκη του Τραμπ για το μέλλον σύμφωνα με τους ειδικούς του κλίματος

by ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Κοινοποίηση

Η νίκη του Τραμπ μπορεί να αποτελέσει ένα “μεγάλο πλήγμα” για την παγκόσμια δράση για το κλίμα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν μπορεί να επιβραδύνει τον κύκλο της πράσινης μετάβασης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Για πολλούς σε όλο τον κόσμο, η νίκη του έχει ενισχύσει την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα.

Ο Τραμπ θεωρεί εδώ και καιρό την κλιματική αλλαγή “φάρσα”, καταφέρεται εναντίον των κλιματικών πολιτικών του Μπάιντεν και απορρίπτει απειλές όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του, επιχείρησε να ανατρέψει περίπου 100 περιβαλλοντικά νομοσχέδια.

Αυτή τη φορά έχει υποσχεθεί να περιορίσει τις δαπάνες για την πράσινη ενέργεια, να αποχωρήσει από ζωτικής σημασίας διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα και να επιφέρει ένα νέο κύμα γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο έχει αποκαλέσει “υγρό χρυσό”.

“Το έθνος και ο κόσμος μπορούν να περιμένουν ότι η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ θα σπάσει την παγκόσμια διπλωματία για το κλίμα”, λέει η διευθύντρια πολιτικής και επικεφαλής οικονομολόγος του προγράμματος για το κλίμα και την ενέργεια της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων, Ρέιτσελ Κλίτους.

Με τις υφιστάμενες πολιτικές να υπολείπονται ήδη κατά πολύ των στόχων για τις εκπομπές, λέει ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι η ομοσπονδιακή δράση των ΗΠΑ για το κλίμα θα “εκτροχιαστεί” για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

“Η επιστήμη για την κλιματική αλλαγή είναι αμείλικτη, με κάθε χρόνο καθυστέρησης να κλειδώνει περισσότερο κόστος και περισσότερες μη αναστρέψιμες αλλαγές, και τους καθημερινούς ανθρώπους να πληρώνουν το πιο τσουχτερό τίμημα”.

Οι πρόσφατες θανατηφόρες πλημμύρες στην Ισπανία αποτέλεσαν μια έντονη υπενθύμιση αυτού του κινδύνου. Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, “Αυτή είναι η δραματική πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής”.

Μπορεί ο Τραμπ να διαλύσει τον νόμο-ορόσημο του Μπάιντεν για το κλίμα;

Ο Μπάιντεν κατεύθυνε δισεκατομμύρια στην πράσινη τεχνολογία μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού. Αυτός ο νόμος-ορόσημο για το κλίμα υπογράφηκε το 2022 και έκτοτε ενίσχυσε τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια σε ολόκληρη τη χώρα.

Παρά ταύτα, ο Τραμπ έχει ορκιστεί να καταργήσει τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και να εμποδίσει τη δαπάνη των υπόλοιπων κονδυλίων του. Έχει αποκαλέσει την ατζέντα του Μπάιντεν για το κλίμα “νέα πράσινη απάτη”, υποσχόμενος να τερματίσει πολλές από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από αυτή την κυβέρνηση.

Αν και οι εγχώριες πολιτικές για το κλίμα δεν είναι καθόλου ασφαλείς, λέει ο Cleetus, οι διατάξεις για την καθαρή ενέργεια του Inflation Reduction Act θα μπορούσαν να αποδειχθούν ανθεκτικές “καθώς αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη σε όλες τις πολιτείες και έχουν την υποστήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των φορέων χάραξης πολιτικής σε όλο το πολιτικό φάσμα”.

Οικονομικοί εμπειρογνώμονες έχουν επισημάνει ότι οι επιδοτήσεις της έχουν δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας – ένας σημαντικός αριθμός εκ των οποίων είναι σε περιοχές των Ρεπουμπλικανών.

Ο Dan Lashof, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων στις ΗΠΑ, λέει ότι ο Τραμπ έχει “κάθε λόγο να στηριχθεί στους μετασχηματισμούς που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη”.

“Η ηλεκτροδότηση των κτιρίων και των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των σχολικών λεωφορείων – ωφελεί τόσο τις αγροτικές όσο και τις αστικές κοινότητες, καθώς μειώνει το κόστος και βελτιώνει την αποδοτικότητα”.

Five turbines at America's first offshore wind farm in Rhode Island.
Five turbines at America’s first offshore wind farm in Rhode Island. AP Photo/David Goldman, File

Ο Lashof προσθέτει ότι όπου ο Trump κάνει ένα βήμα πίσω στη δράση για το κλίμα, οι πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μπορούν να παρέμβουν για να καλύψουν το κενό.

“Χάρη στα γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα και τις επενδύσεις από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και τον δικομματικό νόμο για τις υποδομές, οι υποεθνικοί φορείς διαθέτουν περισσότερους πόρους από ποτέ για να μειώσουν τις εκπομπές, να επεκτείνουν την καθαρή ενέργεια και τις ηλεκτρικές μεταφορές και να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές αδικίες”.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν είναι τόσο σίγουροι, με τις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων καθαρής ενέργειας να σημειώνουν πτώση το πρωί της Τετάρτης. Οι μετοχές της ηλιακής ενέργειας υποχώρησαν επίσης λόγω των φόβων ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο της καθαρής ενέργειας.

Η έξοδος από τη συμφωνία του Παρισιού για δεύτερη φορά

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού – έστω και για λίγο.

Οι χώρες δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία παρά μόνο τρία χρόνια μετά τη θέση της σε ισχύ, γεγονός που είδε τις ΗΠΑ να αποχωρούν από τη Συμφωνία του Παρισιού την πρώτη ημέρα της προεδρίας του Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ επανήλθαν γρήγορα και έμειναν εκτός της συμφωνίας για λιγότερο από τέσσερις μήνες.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε και πάλι ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού και αυτή τη φορά οι κανόνες του ΟΗΕ σημαίνουν ότι θα πρέπει να περιμένει μόνο ένα χρόνο για να το κάνει επίσημα. Ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών στον κόσμο θα προστεθεί σε μόλις τρεις άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός της συμφωνίας: Το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη.

Φημολογείται επίσης ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν την ιδρυτική συνθήκη των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα, τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).

Αν και δεν είναι σαφές αν είναι νομικά δυνατό να το κάνει αυτό ο Τραμπ, μια έξοδος από την UNFCCC θα άφηνε τις ΗΠΑ αποκλεισμένες από την επίσημη συμμετοχή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Αντ’ αυτού, θα γινόταν παρατηρητής – στην ίδια κατηγορία με τους ακτιβιστές για το κλίμα, τις ΜΚΟ και τους λομπίστες των επιχειρήσεων.

Τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια δράση για το κλίμα;

“Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα θεωρηθεί ως ένα σημαντικό πλήγμα για την παγκόσμια δράση για το κλίμα, αλλά δεν μπορεί και δεν θα σταματήσει τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη για την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα και την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού”, ανέφερε η πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα και αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Παρισιού Κριστιάνα Φιγκέρες σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Το να στέκεσαι δίπλα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι το ίδιο με το να μένεις πίσω σε έναν κόσμο που κινείται γρήγορα”.

Η ίδια προσθέτει ότι οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται τα ορυκτά καύσιμα.

“Όχι μόνο επειδή είναι πιο υγιεινές, ταχύτερες, καθαρότερες και πιο άφθονες, αλλά επειδή υποσκελίζουν τα ορυκτά καύσιμα εκεί που είναι πιο αδύναμα: στη μη επιλύσιμη αστάθεια και την αναποτελεσματικότητά τους”.

Ωστόσο, οι ειδικοί ανησυχούν ότι η υπόσχεση του Τραμπ για “γεωτρήσεις, μωρό μου, γεωτρήσεις” θα οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών σε αυτό το κομβικό σημείο των παγκόσμιων προσπαθειών για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

A delegate holds up a sign during the Republican National Convention.
A delegate holds up a sign during the Republican National Convention.AP Photo/Nam Y. Huh

Μια ανάλυση του Carbon Brief από τις αρχές του τρέχοντος έτους διαπίστωσε ότι μια νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον τέσσερα δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών στις ΗΠΑ έως το 2030 σε σύγκριση με τα σχέδια του εν ενεργεία Τζο Μπάιντεν.

Αυτό ισοδυναμεί με τις συνδυασμένες ετήσιες εκπομπές της ΕΕ και της Ιαπωνίας ή εκείνες των 140 χωρών με τις λιγότερες εκπομπές στον κόσμο.

Η ανάλυση επισημαίνει ότι αυτό είναι αρκετό για να αναιρέσει όλες τις εκπομπές που εξοικονομήθηκαν από την ανάπτυξη της αιολικής, της ηλιακής και άλλων καθαρών τεχνολογιών σε όλο τον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια – δύο φορές.

Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στην παγκόσμια χρηματοδότηση του κλίματος – ένα σημαντικό σημείο εστίασης της COP29 που αρχίζει στο Μπακού την επόμενη εβδομάδα. Η χρηματοδότηση αυτή υπέστη μαζικές περικοπές κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεδρίας του Τραμπ και οι διαπραγματευτές πιθανότατα θα αναμένουν ότι οι προηγούμενες υποσχέσεις των ΗΠΑ θα πέσουν στο κενό.

Και η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη διαδικασία των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα συνολικά. Με τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών στον κόσμο εκτός του συμφώνου, η πίεση για τους άλλους να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους είναι πολύ μικρότερη.

Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειές της όσον αφορά την κλιματική αλλαγή;

Ο Laurence Tubiana, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα και κύριος αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Παρισιού, λέει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ αποτελεί “πλήγμα στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης”.

Μια στροφή στην υποστήριξη της καθαρής τεχνολογίας και των πράσινων επενδύσεων θέτει σε κίνδυνο τα κλιματικά οφέλη που έχουν προσφέρει αυτές οι πολιτικές στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Συμφωνία του Παρισιού είναι “ισχυρότερη από τις πολιτικές οποιασδήποτε χώρας”, εξηγεί η Tubiana σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

“Νομίζω και ελπίζω ότι καμία άλλη χώρα δεν θα ακολουθήσει αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού. Γνωρίζουν ότι η μετάβαση είναι προς το δικό τους συμφέρον – για την ασφάλεια και τις οικονομίες τους”.

Ο Tubiana λέει ότι είναι πλέον καιρός η Ευρώπη να αναλάβει δράση – τόσο από ηθικό καθήκον όσο και από στρατηγικό συμφέρον.

“Είναι η στιγμή που η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια σκηνή, σε στενή συνεργασία με άλλους. Τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα και η Ευρώπη πρέπει να προωθήσει – για τους πολίτες της και τον πλανήτη. Η COP29 εξακολουθεί να έχει σημασία και πιστεύω ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι εφικτό”, λέει η ίδια.

“Οι σκέψεις μου είναι με όλους τους ακούραστους ακτιβιστές που είναι αφοσιωμένοι στην οικοδόμηση ενός πιο δημοκρατικού, ειρηνικού και βιώσιμου κόσμου”.

Πρόκειται για ένα συναίσθημα που επαναλαμβάνεται από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

“Αυτές οι εκλογές πρέπει να αποτελέσουν ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους τους δημοκράτες και τους προοδευτικούς στην Ευρώπη”, λέει η συμπρόεδρος Mélanie Vogel. “Πρέπει να ανταποκριθούμε στην υπαρξιακή ανάγκη να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες, να εγγυηθούμε τα θεμελιώδη δικαιώματα και να προστατεύσουμε το κοινό καλό”.

“Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη παγκόσμια αλληλεγγύη”, προσθέτει ο συμπρόεδρος Thomas Waitz. “Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην ακροδεξιά σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε συμμαχίες για την καταπολέμησή της. Σε έναν κόσμο φόβου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει φάρος ελπίδας”.

EURONEWS

You may also like

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?